Tervetuloa etusivulle!

Tervetuloa Nettidokumentti-sivuston etusivulle! Tämä sivusto on omistettu kaikille median ja taiteen ystäville, jotka rakastavat valokuvaamista, dokumentaarista valokuvaamista, podcasteja, audiodokumentteja sekä radiodokumentteja. Olemme halunneet koota saman katon alle mielenkiintoisia artikkeleita kaikista näistä aiheista ja ehkäpä niiden avulla viilata ja avartaa hieman näkemystäsi niistä. Tämän lisäksi saat artikkelista poimittua mahtavia vinkkejä esimerkiksi valokuvaamiseen ja dokumentaariseen valokuvaamiseen tai siihen, kuinka sinäkin voit aloittaa oman dokumentaarisen podcastin. Vinkeillämme onnistut helposti ja takuuvarmasti, etkä varmasti tule katumaan sitä, että löysit tiesi pienelle mutta pippuriselle sivustollemme.

Nykyään kuka tahansa voi kuvata, mutta se on eri asia kuin olla valokuvaaja

Nykyisin lähes jokaiselta löytyy taskustaan pieni kamera. Ai miten niin muka? No älypuhelimen muodossa tietenkin! Räpsimme jopa kymmeniä kuvia päivittäin, ja kamera on saatavillamme aina sen varalta, jos näemme jotakin mitä haluamme ikuistaa. Kännykän kameralla voi ottaa monen laisia kuvia ja ne näyttävätkin usein kännykän ruudulla ihan hyviltä. Siksi monelle muodostuukin se illuusio, että nykyään jokainen on valokuvaaja ja ammattivalokuvaajia ei tarvita. Tämä ei kuitenkaan voisi olla kauempana totuudesta, sillä tosiasiassa valokuvien ottaminen on paljon muuta kuin vain kohteeseen tarkentamista ja laukaisimen painamista.

Tavalliset ihmiset, joiden kamerakokemus rajoittuu lähinnä kännykän kameraan, eivät osaa kuvitellakaan, kuinka paljon työtä valokuvaajan tekemään valokuvaan uppoaa. Jokainen tunnistaa kyllä selkeästi hyvän valokuvaajan teoksen, mutta monesti voi olla vaikea tarkentaa itselle, mikä kuvasta oikein tekee niin ammattimaisen näköisen. Usein tämä pieni seikka piilee pienen pienissä yksityiskohdissa eli toisin sanoen ammattimaisessa jälkikäsittelyssä. Jälkikäsittely tai arkikielessä ”photoshoppaaminen” on melko vaikea taitoa oppia ammattimaisesti. Vaikka nykyisin kuvien pintapuolinen käsittely, kuten värien tai saturaation säätäminen on mahdollista suoraan puhelimen kuvausmuokkausohjelmilla, ei lopputulos vastaa ollenkaan sitä, mitä ammattilainen kuvankäsittelijä voi taioillaan saada aikaan.

Tämän sivun artikkeleista löydät muun muassa lisätietoa kuvan käsittelystä ja vinkkejä siihen, miten ottaa ja käsitellä kuvia ammattimaisesti itse. Tiesitkö, että ammattimaiset ja studiokuvien näköiset kuvat saa helposti otettua omassa jopa omassa kodissa muutamalla helpolla niksillä?