Koronavirus inspiroi dokumentointiprojekteja

Koronavirus nousi hetkessä vuoden 2020 ja koko alkavan vuosikymmenen keskeisimmäksi sanaksi. Tämä johtuu siitä, ettei modernissa maailmassa oltu ennen koronaviruspandemiaa kertaakaan jouduttu törmäämään vastaavaan tilanteeseen tällaisessa mittakaavassa. Maailmassa on viime vuosien aikana riehunut muutamia vakaviakin epidemioita, mutta ne ovat olleet kestoltaan varsin lyhyitä ja ne ovat tapahtuneet kaukana ensimmäisestä maailmasta eli kehittyneestä lännestä. Siksi monikaan ei juurikaan hetkahtanut, kun Aasiassa riehuvasta superviruksesta alettiin uutisoimaan ensimmäistä kertaa. Jopa länsimaiset viranomaiset rauhoittelivat kansaa ja vakuuttivat, ettei syytä huoleen ole. Kukaan ei olisi voinut uskoa, että vain muutamissa viikoissa virus tulisi leviämään koko maailmaan tappaen jopa tuhansia päivässä.

Miksi maailmanlaajuinen pandemia on mahdollinen modernissa maailmassa?

Vain pari kuukautta ennen koronaviruksen julistamista pandemiaksi ihmiset juhlivat uuden vuosikymmenen alkua. Ihmiset olivat innoissaan ja juhlivat huolettomasti suurissa väkijoukoissa. Kenelläkään ei ollut huolen häivää, ja monet esimerkiksi suunnittelivat tulevan vuoden lomamatkoja. Kukaan ei olisi voinut kuvitellakaan, että kaikki lomasuunnitelmat tulisivat vain viikkojen sisällä valumaan alas viemäristä, kun koko maailma kohtaisi ensimmäisen kerran tilanteen, jollaiseen maat ovat varautuneet vain sellaisten poikkeuslakien avulla, joiden ei koskaan luultu tulevan oikeasti käyttöön. Maaliskuussa 2020 suuri osa maailman maista sulki rajansa kaikelta matkustamiselta, mutta liian myöhään.

Miten pandemia on mahdollinen modernissa maailmassa, jossa hygienia on huipussaan? Maailman kohtaloksi koitui loppujen lopuksi yksi modernin maailman parhaimpina pidetyistä piirteistä eli globalisaatio. Globaalissa maailmassa miljardit ihmiset matkustavat maasta toiseen päivittäin. Myös liikehdintä maanosien välillä on nopeaa ja helppoa, ja kun ensimmäiset covid-19- tapaukset havaittiin Aasiassa, jatkui lentoliikenne lähes samanlaisena kuin ennenkin. Juuri tämä saattoi olla se kohtalokas virhe, joka myöhemmin sai koko maailman sekasorron valtaan. Aasialaiset ovat tunnetusti aktiivisia turisteja ja vain viikoissa eri puolilta Eurooppaa alkoi kantautua ikäviä uutisia ensimmäisistä julki tulleista koronavirustartunnoista. Tästä ei mennyt kuin päiviä siihen, kun lähes kaikki Euroopan maat olivat infektoituneet ja joissakin maissa kuolinluvut kasvoivat hälyyttäviin lukemiin. Vasta tässä vaiheessa maat alkoivat hätäpäissään sulkemaan rajojaan liikenteeltään, mutta tätäkään ei otettu käyttöön tarpeeksi nopeasti, vaan vahinko oli jo tapahtunut.

Koronavirus inspiroi taiteilijoita

Koronavirus on aiheuttanut ihmisten elämään monenlaisia ikäviä muutoksia, sillä monen yrittäjän yritys on mennyt konkurssiin, moni työssäkäyvä on jouduttu lomauttamaan ja kaikki koulut on suljettu. Joissakin maissa kuljeskelu ulkona on kielletty sakon, vankilatuomion tai jopa kuoleman uhalla ja joillakin alueilla kauppojen ostomääriä on jouduttu rajoittamaan. Ensimmäistä kertaa koskaan Euroopan kaupunkikuvaa värittävät hengityssuojaimia ja suojakäsineitä käyttävät ihmiset. Kaikki kynnelle kykenevät ovat joutuneet kotikaranteeniin, mutta onneksi tämä ei ole aiheuttanut pelkästään negatiivisia asioita.

Koronaviruksen myötä monilla ihmisillä on nimittäin pitkästä aikaa mahdollisuus tehdä sellaisia asioita, joille heidän kiireinen arkensa ei ole jättänyt aikaa. Pitkästä aikaa ihmiset voivat tehdä musiikkia, lukea kirjoja, kirjoittaa runoja, kirjoittaa kirjoja, maalata, tehdä käsitöitä ja paljon muuta. Monet dokumentaarista valokuvausta harrastavat kuvaajat ovat myös ottaneet tilanteesta osaltaan kopin ja virus onkin inspiroinut useita liikkeitä, joissa tarkoituksena on dokumentoida koronaviruksen takia mullistuksessa olevaa maailmaa. Valokuvaajien kuvassa vilisevät suojakäsineet ja naamiot, erityksissä olevat ihmiset, autiot kadut, täynnä olevat ruokakaupat, ruokaa hamstraavat ihmiset sekä kauppojen tyhjät hyllyt. Toisaalta moni kuvaaja on valinnut viruksen dokumentointiin myös positiivisemman näkökulman ja keskittynyt kuvaamaan sitä, kuinka virus on vaikuttanut maailmaamme kauniilla tavalla. Ilmasto on puhtaampaa kuin aikoihin, monet saastuneet vedet ovat puhdistuneet ja luonto kukoistaa samalla tavalla kuin joka vuosi. Mitä sinä kuvaat?