Dokumentteja ääripäästä toiseen

Dokumentit muistuttavat tietyllä tavalla hieman väriskaalaa, sillä ne ovat erittäin monimuotoisia ja niitä löytyy ääripäästä toiseen, vaaleita ja tummia. Kärjistäen voidaan sanoa, että aivan kuten väriskaalasta löytyy jokaiselle ihmiselle itseä eniten miellyttävä väri, myös dokumenttien laajasta kirjosta löytyy jokaiselle varmasti kiinnostava dokumentti.

Dokumentteja on olemassa aikuisille ja lapsille, vanhoille ja nuorille, naisille ja miehille, sodasta ja rauhasta kiinnostuneille, autofanaatikoille ja terveysintoilijoille, murhista kiinnostuneille ja haamunmetsästystä harrastaville, kolikkopelit appeista kiinnostuneille tai klassisista kasinoista, keskitysleirien elämästä tai modernin ajan pakolaisleireistä lisäoppia kaipaaville. Olit siis kiinnostunut lähes mistä tahansa, voidaan nykyään olla lähes varmoja, että markkinoilta löytyy sinullekin sopiva mielenkiintoinen dokumentti, jonka avulla on mahdollista kartuttaa omaa sivistystään.

Dokumentti ei enää ole vain tylsä koulutyö

Lapsena dokumentit saattoivat olla jotakin sellaista, mitä opettaja toisinaan näytti koulussa silloin, kun halusi syventää osaamista jostakin tietystä asiasta. Tuolloin vaan saattoi käydä ikävästi niin, että luokassa esitetty dokumentti hirvikärpästen lisääntymisestä ei ehkä ollutkaan aiheelta ihan niin kiinnostava, että sitä olisi jaksanut kunnolla seurata. Tällainen niin sanottu pakotettu dokumenttien katsominen on jättänyt monelle arvet dokumenteista ja siksi monet eivät aikuisenakaan ole uskaltautuneet sukeltamaan dokumenttien maailmaan. Tämä on kuitenkin ikävää, sillä ilman dokumentteja aikuiset ihmiset jäävät paitsi suurista määristä mielenkiintoista informaatiota, joka voisi opettaa heille monia tärkeitä asioista.

Modernit dokumentit on tehty kiinnostaviksi

Kuten sanottu, nykyisin dokumentteja on olemassa laidasta laitaan. Ne eivät enää ole vain koulukäyttöön tarkoitettuja sienen itiöiden leviämisestä kertovia, ratisevan vanhoja nauhoja, vaan modernit dokumentit tehdään hyvin laajalti eri aiheista ja erilaisia visuaalisia ja kerronnallisia elementtejä hyödyntäen.

Dokumenteissa saatetaan nykyään pureutua vaikkapa murhiin, rikollisten elämään tai koko maailmaa puhuttaneisiin tragedioihin. Dokumenttien tarkoituksena on opettaa ihmisille lisää aiheesta, pureutua siihen syvemmin ja tuoda esiin asianomaisten eri mielipiteitä. Monelle on kiinnostavaa esimerkiksi nähdä, miten itse murhaaja näkee tekonsa ja miten hän voi oikeuttaa sitä.

Yksi modernissa dokumentissa usein käytettävä tehokeino on uudelleennäytteleminen. Tämä visuaalinen keino tarkoittaa lyhykäisyydessään sitä, että dokumenttiin palkataan näyttelijöitä esittämään tapahtumia uudelleen hieman elokuvan tapaan. Näin dokumentista tulee huomattavasti kerronnallisempi, sillä katsoja ikään kuin pääsee seuraamaan aitoja tapahtumia suoraan ruudulta. Kun tähän yhdistetään varsinainen tarina juontajan objektiivisella kerronnalla sekä musiikki, saadaan aikaan vähintäänkin elokuvan veroinen viihde-elämys.

Nykyään moni on onneksi herännyt siihen, kuinka kiinnostavia modernit dokumentit voivatkaan olla. Esimerkiksi rikosdokumentteja pystyy usein katsomaan suoraan televisiosta, mutta tämän lisäksi myös sarjojen suoratoistapalveluilla on lusikkansa sopassa siinä, minkä vuoksi dokumenttien suosio on lähtenyt hurjaan nousuun. Kaikilla ei enää ole käytössään televisiota, vaan elokuvien ja sarjojen katsominen tehdään suoratoistopalveluista käsin. Suoratoistopalveluista löytyykin yleensä laajat kirjastot myös dokumenttielokuvia ja -sarjoja, minkä takia ihmiset ovatkin rohkeammin uskaltaneet hypätä mukaan dokumenttien kiintoisaan maailmaan.

Jos tämä artikkeli sytytti sinussa palon dokumentteihin, kannattaa ensimmäisenä miettiä sitä, minkälaiset dokumentit sinua kiinnostavat. Näin on helpompi lähteä selaamaan television tai suoratoistopalvelun tarjontaa juuri sinulle sopivan dokumentin tai dokumenttisarjan toivossa. Toisaalta uudetkin asiat saattavat osoittautua mielenkiintoisiksi oppimiskokemuksiksi. Ei muuta kuin rohkeasti kokeilemaan!